Wat is installatietechniek?
Installatietechniek is een breed vakgebied. Behalve het aanleggen van verwarming- en luchtbehandelingsystemen in grote kantoorgebouwen horen daar ook waterleidingen en gasleidingen bij. Dus van badkamer tot riolering bij je thuis, of van verwarmingsketel tot afvalwaterzuivering in een fabriek. De eisen op het gebied van klimaatbeheersing worden steeds hoger en dus groeit ook de behoefte aan vakmensen in de installatietechniek.

 Koudetechniek is een specifiek onderdeel binnen de installatietechniek. Bij koudetechniek moet je denken aan aircosystemen, koelsystemen voor winkels, gekoelde opslag of transport.  Klik hier voor de opleiding koudetechiek.

Salaris:
Een Monteur Installatietechniek in Nederland verdient gemiddeld € 2.890 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.460 (laag) tot € 3.325 (hoog).

Gebaseerd op 10.310 salarissen van Werkzoeken.nl o.b.v. 40 uur p/w, bijgewerkt: 27 juli 2022

Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.

Praktijkvoorbeeld
Het aanleggen van een klimaatinstallatie in een kantoor is een goed voorbeeld van installatietechniek. Ook het installeren van de centrale koelunits in een technische ruimte of het plaatsen, ophangen en afmonteren van radiatoren voor de centrale verwarming horen erbij.

Wat ga je leren van installatietechniek?
Tijdens je opleiding leer je stap voor stap hoe je allerlei installaties aan moet leggen, hoe je ze moet onderhouden, testen en in gebruik moet stellen. Je leert solderen, lassen, fitten, buigen, ketels aansluiten, en nog veel meer.

Wat ga je worden?
De opleidingen in de installatietechniek brengen je tot functies als gebouwbeheerder, luchtbehandelingspecialist, servicetechnicus of verwarmingsmonteur.

 

 

Is installateur niets voor jou? Kies dan een andere opleiding.