Wat is koudetechniek?
Koudetechniek is een specifiek onderdeel binnen de installatietechniek. Bij koudetechniek moet je denken aan aircosystemen, koelsystemen voor winkels, gekoelde opslag, gekoeld transport via de weg, over het water of door de lucht, ijsbanen enz.
In het warmer wordende klimaat van Nederland neemt de behoefte aan koeling alleen maar toe. Er zijn dus vaklui nodig die de koelinstallaties ontwerpen, aanleggen en onderhouden.

 Salaris:
Een Servicemonteur Koeltechniek in Nederland verdient gemiddeld € 2.800 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.380 (laag) tot € 3.220 (hoog).
Gebaseerd op 10.303 salarissen van Werkzoeken.nl o.b.v. 40 uur p/w, bijgewerkt: 27 juli 2022

Praktijkvoorbeeld
Het zal je niet verbazen dat bij het aanleggen van een ijsbaan koudetechniek een belangrijke rol speelt. Niet alleen de koelinstallatie maar ook de regelapparatuur en het leidingensysteem in de ijsvloer behoren dan tot het werk van een koudetechniekmonteur.

Wat ga je leren van koudetechniek?
Tijdens je opleiding leer je stap voor stap hoe je koelinstallaties en aircosystemen aan moet leggen, hoe je ze moet onderhouden en hoe je ze test en in gebruik moet stellen. Daarbij haal je ook het diploma F-gassen, een eis voor elke monteur in de koudetechniek.

Wat ga je worden?
Je kunt denken aan functies als servicemonteur of projectmanager, luchtbehandelingspecialist, aircomonteur of je groeit door tot ontwerper van koude-installaties.

 

 

Is servicemonteur koeltechniek niets voor jou? Kies dan een andere opleiding.