Wat is een mechanical engineer ?

Als mechatronicus werk je in een sector waar drie vakgebieden bij elkaar komen: metaal, elektrotechniek en besturingstechniek. Je hebt te maken met producten waarbij al deze vakgebieden een rol spelen. Bijvoorbeeld gebruiksvoorwerpen: als tandartsstoelen en kopieermachines. Of machines voor de industrie, zoals robots: die auto’s in elkaar zetten of voedselproducten inpakken, dat vakgebied is robotica.

Salaris:
Een Mechanical Engineer in Nederland verdient gemiddeld € 3.430 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.920 (laag) tot € 3.945 (hoog).

 Gebaseerd op 10.329 salarissen van Werkzoeken.nl o.b.v. 40 uur p/w, bijgewerkt: 27 juli 2022

Praktijkvoorbeeld
Als mechatronicus ontwerp en bouw je nieuwe apparatuur en bedenk je hoe je bestaande machines kunt verbeteren. Je programmeert besturingssystemen en onderhoudt/repareert mechanische systemen of robots. Ook kan het voorkomen dat je collega’s aanstuurt. Waar jij straks het meest mee bezig bent, hangt af van jouw persoonlijke interesse en talent.

Wat ga je leren van installatietechniek?
Heb jij technisch inzicht? Vind je het interessant om te zien hoe een machine werkt en denk je soms dat het slimmer moet kunnen? Lijkt het je leuk om nieuwe technische oplossingen te bedenken? Dan is de opleidingsrichting Mechatronica iets voor jou! Als mechatronicus werk je zelfstandig of in een team. Je werkt soms aan machines waar ook in het buitenland vraag naar is. Het kan dan zomaar gebeuren dat je naar India of Japan moet om daar (mee te helpen) een machine in elkaar te zetten!

Wat ga je worden?
Als Technicus mechatronica ben je van alle markten thuis. Je ontwerpt, maakt en test allerlei mechatronische producten. Zoals een verpakkingsmachine die ervoor zorgt dat er in elk chipszakje precies 50 gram paprikachips zit en dat het zakje goed dicht geseald is. En dat 120 keer per minuut. Andere voorbeelden zijn: testopstellingen, schaarhoogwerkers, hulpgereedschappen en prototypes voor allerlei toepassingen. Aanverwante opleidingen zijn bijvoorbeeld ook middenkader engineering.

 

Is mechatronicus niets voor jou? Kies dan een andere opleiding.