Wat is elektrotechniek?
Elektrotechniek is overal, bijna alles wat we gebruiken heeft stroom nodig. Om de opgewekte stroom van de elektriciteitscentrales naar de fabrieken, machines, kantoren en huizen te krijgen hebben we elektrotechnici nodig.

Salaris:
Een Elektrotechnicus in Nederland verdient gemiddeld € 3.280 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.790 (laag) tot € 3.775 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.

Gebaseerd op 10.310 salarissen van Werkzoeken.nl o.b.v. 40 uur p/w, bijgewerkt: 27 juli 2022

Praktijkvoorbeeld
Het werk van een elektrotechnicus kan bestaan uit de aanleg van elektrische systemen of het trekken en aansluiten van datakabels in kantoren maar ook het aanleggen of onderhouden van complete bedrijfsinstallaties in de industrie.

Wat ga je leren van elektrotechniek?
Tijdens je opleiding leer je stap voor stap hoe je elektrotechnische installaties aan moet leggen, hoe je ze moet onderhouden, moet testen en in gebruik moet stellen. Je leert kasten bedraden, buis- en kabelsystemen aan te leggen, te werken met relais en aandrijvingen en installaties door te meten.

Wat ga je worden?
De opleidingen in de elektrotechniek brengen je tot functies als elektromonteur, monteur elektro, eerste monteur elektro, installatietechnicus, PLC-specialist, energiespecialist, hoogspanningsmonteur of panelenbouwer.

Gerelateerde opleiding:
Meet-en regeltechniek
Mechatronica

Is elektrotechnicus niets voor jou? Kies dan een andere opleiding.